Ανακοινώσεις

Οικονομικό έγκλημα σε βάρος των “εργαζομένων με μπλοκάκι”

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οικονομικό έγκλημα σε βάρος των “εργαζομένων με μπλοκάκι”

Εισφορές αφανισμού των ελεύθερων επαγγελματιών

Το φαινόμενο των “ψευδοαυτοαπασχολούμενων” (κατά το κοινώς λεγόμενο “μπλοκάκια”) αποτελεί μια διαρκώς εντεινόμενη όψη παραβατικότητας στην εγχώρια αγορά εργασίας που εμπεδώθηκε και διογκώθηκε την τελευταία εξαετία.

Αυτή η ωμή καταστρατήγηση του εργατικού δικαίου “απαλλάσσει” τους εργοδότες από μια σειρά υποχρεώσεων (π.χ. καταβολή 13ου και 14ου μισθού, αποζημίωσης, άδειας είτε κανονικής είτε ασθενείας κ.λπ.) όταν τα “μπλοκάκια” απασχολούνται με υποχρεώσεις εξαρτημένης εργασίας (πολύωρη και καθημερινή παρουσία στην επιχείρηση, συμμετοχή στο σύνολο της παραγωγικής δραστηριότητας και όχι μόνο στην υλοποίηση συγκεκριμένου έργου, κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών κ.α.).

Κατά αυτόν τον τρόπο και σε συνδυασμό με την απορρέουσα εισφοραποφυγή (μη καταβολή εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών) διαμορφώνεται ένα ζοφερό περιβάλλον που οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε:

απώλεια κρίσιμων πόρων για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης,

εκροή φορολογικών εσόδων,

νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού και της λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας,

διακριτική μεταχείριση σε βάρος των “εργαζομένων με μπλοκάκι”.

Η σημερινή Κυβέρνηση για ακόμη μια φορά αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικά σοβαρό εργασιακό, κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα με επικίνδυνη προχειρότητα και εγκληματική ανικανότητα. Την ώρα που ουσιαστικά θεσμοποιεί, αντί να καταργεί αυτή τη μορφή εργασιακής ανομίας, δεν υιοθετεί κανένα θεσμικό μέτρο στήριξης στους “εργαζόμενους με μπλοκάκι” προκειμένου να διεκδικήσουν την αποκατάσταση της εργασιακής τους σχέσης.

Αντιθέτως, με πλεόνασμα υποκρισίας, τους καλεί να καταγγείλουν αυτή την παραβατικότητα που “δια της πλαγίας οδού” νομιμοποιεί γνωρίζοντας αφενός τον αυξημένο βαθμό εργασιακής επισφάλειας και ανασφάλειας, και αφετέρου ότι είναι ο πλέον αδύναμος πόλος αυτής της καταχρηστικής εργασιακής συμφωνίας. Είναι ξεκάθαρο ότι το σύνολο του δυσβάστακτου κόστους ασφάλισης θα μετακυληθεί αποκλειστικά στα “μπλοκάκια” πλήττοντας βίαια τα όποια εισοδήματά τους.

Η λογική της οικονομικής εξόντωσης διαπερνά όλες τις νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες που καταδικάζονται στη φτωχοποίηση.

Η εξάπλωση της μαύρης εργασίας και της εισφοροαποφυγής, η διόγκωση της μετανάστευσης (διαρροή εγκεφάλων) και η γενίκευση της μετεγκατάστασης (φορολογική έδρα ή παραγωγική δραστηριότητα) των επιχειρήσεων στο εξωτερικό θα είναι οι «θύελλες» των ανέμων που σπέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι αριστερές ιδεοληψίες και εμμονές για την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία μετατρέπονται σε ένα νομοσχέδιο που υπονομεύει ευθέως τον αναδιανεμητικό ρόλο και τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πάγια θέση της ΔΑΚΕ Ι.Τ. είναι η διασύνδεση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων με μια σειρά φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων. Επιχειρήσεις, άλλωστε, δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς εργαζόμενους και εργαζόμενοι δίχως επιχειρήσεις.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Μοιράσου το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Περισσότερα Νέα

Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας”. Εκβιασμοί και διώξεις στελεχών ΔΑΚΕ

                                                                       Αθήνα, 2 Ιουλίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας” Εκβιασμοί

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και την αποτελεσματική αξιοποίηση του «πακέτου των 32 δις»

Αθήνα, 30 Ιουνίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη του «Μένουμε Ασφαλείς» είναι το «Μένουμε Εργαζόμενοι»  Θετικός ο αντίκτυπος των μέτρων στη διαφύλαξη της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής. Αναγκαιότητα η επιμήκυνση της στήριξης της απασχόλησης έως την ανάταξη της οικονομίας.

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη