Ανακοινώσεις

83η ΔΕΘ: ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2018

83η ΔΕΘ: ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Η εργασία στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προοπτικής και όχι στο στόχαστρο των επιβαλλόμενων πολιτικών

Η φετινή ΔΕΘ πραγματοποιείται σε μια ακόμη ιδιαίτερα δύσκολη και εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την Πατρίδα μας.

Η περίφημη «έξοδος» της κυβέρνησης αφήνει πίσω της κοινωνικά ερείπια και παραγωγικά συντρίμμια.Πρόκειται για «καθαρή είσοδο» σε ένα Μνημόνιο Διαρκείας με διαιώνιση της επιτροπείας, της λιτότητας και της απορρύθμισης.

Οι δεσμεύσεις, άλλωστε, που έχουν αναληφθεί για δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα, μειώσεις, περικοπές, περιστολές, μονιμοποίηση έκτακτων φόρων, και (απο)διαρθρωτικές αλλαγές εκτροχιάζουν την όποια προοπτική επιστροφής στην κανονικότητα.

Το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας είναι αναμφίβολα το ισχυρότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αντί, λοιπόν, η εργασία να είναι στο επίκεντρο μιας συντεταγμένης αναπτυξιακής προσπάθειας, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται στο στόχαστρο των επιβαλλόμενων πολιτικών.

Την ίδια ώρα, οι κυβερνώντες με τις πλέον εξελιγμένες γκεμπελίστικες μεθόδους επιχειρούν να μας δείξουν ένα «φιλεργατικό» προσωπείο.

Η προβλεπόμενη επανίσχυση της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκής ρύθμισης (είχαν ανασταλεί μέχρι τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής) παρουσιάζεται δήθεν σαν κυβερνητικό επίτευγμα-πρωτοβουλία όταν αφενός η σημερινή κυβέρνηση είχε με νόμο παρατείνει την αναστολή τους για ένα ακόμη χρόνο, και αφετέρου οι περιγραφόμενες διαδικασίες εγείρουν πολλά ερωτηματικά ως προς την τελική εφαρμογή τους προς όφελος των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, η επαναφορά του Συστήματος Συλλογικών Συμβάσεων προϋποθέτει Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για την διαμόρφωση του βασικού μισθού, ενός και μόνο ενός βασικού μισθού, και όχι κατώτατων αποδοχών δύο ταχυτήτων… Η καθολικότητα ισχύος των οικονομικών όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) είναι επιβεβλημένη και ενδεδειγμένη έναντι κρατικής νομοθετικής παρέμβασης σε μια ελεύθερη οικονομία, ελεύθερη αλλά όχι ασύδοτη.

Το «πόντιουμ» της ΔΕΘ, με φωτεινή εξαίρεση την κυβέρνηση του 2009, μετατρέπεται συνήθως σε βήμα ακατάσχετης παροχολογίας και παραπλάνησης της κοινής γνώμης… Δεν ξεχνάμε το «λεφτά υπάρχουν» και φυσικά το κίβδηλο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»…

Η ανεργία με τις ποιοτικές και ποσοτικές της διαστάσεις, η ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, η άναρχη επέκταση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, η εύθραυστη και υποτονική ανάκαμψη, οι φορομπηχτικές πολιτικές σε βάρος των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, η τεχνολογική υστέρηση της παραγωγικής μας βάσης, η «διαρροή εγκεφάλων», η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, η εκποίηση του εθνικού πλούτου μέσω του ειδεχθούς Υπερταμείου, οι δείκτες της σχετικής και απόλυτης φτώχειας δεν δικαιολογούν φιέστες και αφηγήματα τύπου successstory…που είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει μετά από τον ανασχηματισμό που παρέπεμπε περισσότερο στο παιχνίδι «μουσικές καρέκλες».

Η ΔΕΘ είναι ένας πολύπλευρα σημαντικός θεσμός για την εθνική οικονομία, την επανεκκίνηση και την εξωστρέφειά της. Η ενδυνάμωσή της είναι ζήτημα και μέλημα όλων μας.

Ένα κορυφαίο γεγονός για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία μας που είναι ΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ, πέρα και έξω από εκείνους που με την επαίσχυντη «Συμφωνία των Πρεσπών» δεν δίστασαν να συνυπογράψουν την εθνικά επιζήμια «κατασκευή» και απόδοση στα Σκόπια «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας». Μια Συμφωνία που δεν μπορεί και δεν πρέπει να κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η επάνοδος της Ελλάδας σε ρυθμούς διατηρήσιμης, ισόρροπης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης απαιτεί ολιστικό σχέδιο δράσης για την παλινόρθωση της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, ανθρωποκεντρικό μοντέλο και νέο κοινωνικό συμβόλαιο ώστε η οικονομική άνοδος να συνδυαστεί με την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας με την εμπέδωση της εργασιακής δικαιοσύνης, η παραγωγική αναβάθμιση με την κοινή προκοπή, η δημιουργία πλούτου με τη δίκαιη κατανομή του και τη συλλογική ευημερία.

Επιχειρήσεις, άλλωστε, δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς εργαζόμενους όπως και εργαζόμενοι δίχως επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΑΚΕ Ι.Τ. καλεί εργαζόμενους, άνεργους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, συνταξιούχους, επιστημονικό προσωπικό, επαγγελματίες, αγρότες,φοιτητές καθώς και κάθε υγιώς σκεπτόμενο πολίτη να συμμετέχουν μαζικά, ειρηνικά και αποφασιστικά στο μεγάλο Εργατικό και Κοινωνικό Συλλαλητήριο των Συνδικάτων (Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 6 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου).

Όλοι μαζί μια ευρεία ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ της Ελλάδας που αγωνίζεται, παράγει και δημιουργεί, βάζουμε «από τα κάτω» τις συντεταγμένες της πραγματικής μεταμνημονιακής Εποχής που δικαιούμαστε και μας αξίζει.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Μοιράσου το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Περισσότερα Νέα

Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας”. Εκβιασμοί και διώξεις στελεχών ΔΑΚΕ

                                                                       Αθήνα, 2 Ιουλίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας” Εκβιασμοί

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και την αποτελεσματική αξιοποίηση του «πακέτου των 32 δις»

Αθήνα, 30 Ιουνίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη του «Μένουμε Ασφαλείς» είναι το «Μένουμε Εργαζόμενοι»  Θετικός ο αντίκτυπος των μέτρων στη διαφύλαξη της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής. Αναγκαιότητα η επιμήκυνση της στήριξης της απασχόλησης έως την ανάταξη της οικονομίας.

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη