Ανακοινώσεις

O κύκλος αίματος στη ΛΑΡΚΟ δεν λέει να κλείσει Η υγεία και ασφάλεια στην εργασία είναι ζωτική ανάγκη και όχι πολυτέλεια

 

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2019

O κύκλος αίματος στη ΛΑΡΚΟ δεν λέει να κλείσει

Η υγεία και ασφάλεια στην εργασία είναι ζωτική ανάγκη και όχι πολυτέλεια

Η οικογένεια της ΛΑΡΚΟ, τα Συνδικάτα και ο κόσμος της μισθωτής εργασίας πενθούμε για μια ακόμη απώλεια συναδέλφου στο χώρο δουλειάς, την ώρα του επαγγελματικού καθήκοντος.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος 55χρονου μεταλλεργάτη, πατέρα τριών παιδιών.

Η θλίψη τεράστια, η οργή ξεχειλίζει για το δεύτερο μέσα σε 5 μήνες εργατικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ, εκεί όπου τα σοβαρά ατυχήματα βρίσκονται στην “ημερήσια διάταξη”. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και καταγγελίες των εργαζομένων, η αδιαφορία συνεχίζεται.

Τα ερωτήματα είναι πολλά, οι ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν τεράστιες για την ανεπαρκή συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, την πλημμελή τήρηση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, τον μη εφοδιασμό των εργαζομένων με τα ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας, τη χρήση φθηνών και χαμηλής ποιότητας υλικών.

Η ΛΑΡΚΟ είναι μια εταιρεία στρατηγικής σημασίας με δυνητικά κρίσιμο ρόλο στην επιτυχή μετάβαση σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών ρύπων. Οι ελλείψεις σε δομές και διαδικασίες, οι οργανωτικές δυσλειτουργίες και η υποστελέχωσή της διαμορφώνουν μια εικόνα απαξίωσης. 

Αυτή η απαξίωση αποτυπώνεται με απάνθρωπο τρόπο στον έντονο κίνδυνο για τη ζωή των εργαζομένων χωρίς “διακρίσεις και ταχύτητες” ανάλογα με το καθεστώς της εργασίας του (αορίστου χρόνου και εργολαβικούς). 

Τα ενδεδειγμένα πρότυπα υγείας και ασφάλειας θεωρούνται για πολλούς εργοδότες “πολυτέλεια” και λογίζονται σαν πρόσθετο κόστος ενώ όλες οι σχετικές μελέτες συγκλίνουν πως με την τήρησή τους αυξάνεται η παραγωγικότητα, περιορίζονται τόσο οι εργοδοτικές, όσο και οι κρατικές δαπάνες. Έτσι αντί για την αυτονόητη πρόληψη, αντιμετωπίζουμε την αδιανόητη για το 2019 απώλεια ανθρώπων εν ώρα εργασίας, καθώς και τον πολλαπλασιασμό των επαγγελματικών ασθενειών.

Η θεσμοθέτηση του Ταμείου Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου, μια βέλτιστη και γενικευμένη ευρωπαϊκή πρακτική με τη χώρα μας να αποτελεί μοναδική εξαίρεση, η εκπόνηση μιας σοβαρής ολιστικής πολιτικής για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας με κανόνες, ελέγχους και κίνητρα, καθώς και η ενεργός εμπλοκή του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. που απαρτίζεται από εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών συνιστούν τρία απαραίτητα βήματα μιας Εθνικής Στρατηγικής, η οποία επιβάλλεται να ακολουθηθεί απαρέγκλιτα γιατί συνδέεται με ανθρώπινες ζωές.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Μοιράσου το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Περισσότερα Νέα

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη του «Μένουμε Ασφαλείς» είναι το «Μένουμε Εργαζόμενοι»  Θετικός ο αντίκτυπος των μέτρων στη διαφύλαξη της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής. Αναγκαιότητα η επιμήκυνση της στήριξης της απασχόλησης έως την ανάταξη της οικονομίας.

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη 

Θετικό βήμα η απόφαση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ για επαναλειτουργία της ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Υμηττού. Αναγκαία η διεύρυνση και ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού της Μαθητείας

Αθήνα, 11 Μαΐου 2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θετικό βήμα η απόφαση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ για επαναλειτουργία της ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Υμηττού

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΑΚΕ Ι.Τ

Έναρξη υποβολής αιτήσεων για τη λήψη του επιδόματος ειδικού σκοπού των 800€ για οικοδόμους, δασεργατές, λατόμους, ασβεστοποιούς, σμυριδορύκτες Νάξου, αγγειοπλάστες,

ΠΟΤΕ ΠΙΑ – ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ

Αθήνα, 5 Μαΐου 2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ. ΠΟΤΕ ΠΙΑ – ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕΜια θλιβερή επέτειος: 10 χρόνια από την τραγωδία

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Τιμούμε τους Εργατικούς Αγώνες και τους νεκρούς εργάτες από την “πρώτη γραμμή” της μάχης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η υγειονομική κρίση δεν πρέπει να γίνει εργαλείο συρρίκνωσης εργασιακών δικαιωμάτων

Αθήνα, 29 Απριλίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Τιμούμε τους Εργατικούς Αγώνες και τους νεκρούς εργάτες από την “πρώτη γραμμή” της μάχης