Ανακοινώσεις

Στα αυτονόητα και δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, οι Διοικήσεις κάποιων εταιρειών δεν μπορεί να παίζουν “χαλασμένο τηλέφωνο”… Η παραγωγική μετάβαση στην “Τεχνητή Νοημοσύνη” δεν γίνεται με εργοδοτικές κουτοπονηριές και παρένθετες εταιρείες

Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα αυτονόητα και δίκαια αιτήματα των εργαζομένων,

οι Διοικήσεις κάποιων εταιρειών δεν μπορεί να παίζουν “χαλασμένο τηλέφωνο”

Η παραγωγική μετάβαση στην “Τεχνητή Νοημοσύνη” δεν γίνεται με εργοδοτικές κουτοπονηριές και παρένθετες εταιρείες

Η συρρίκνωση του εργασιακού κόστους και οι καταχρηστικές απολύσεις υπήρξαν κοινός παρονομαστής της σφοδρής κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης. Σε καμία, λοιπόν, περίπτωση δεν πρέπει να σφραγίσουν την εποχή της επιστροφής στην κανονικότητα, γιατί πολύ απλά μας απομακρύνουν από αυτή.

Χωρίς αμφιβολία, οι μισθωτοί φορτώθηκαν ένα δυσανάλογα μεγάλο κόστος της δημοσιονομικής  εξυγίανσης. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι ήταν πάλι εκείνοι που σε χιλιάδες καταστάσεις και περιστάσεις έβαλαν πλάτη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων οπού απασχολούνται.

Επιχειρήσεις, άλλωστε, χωρίς εργαζόμενους δεν μπορούν να υπάρξουν, όπως και εργαζόμενοι δίχως επιχειρήσεις. Η διαμόρφωση όρων μακροπρόθεσμα διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης προϋποθέτει την επένδυση στο εργατικό δυναμικό, και όχι τον εξευτελισμό του ανθρώπινου παράγοντα.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ορθότατα έχει θέσει ως βασική κυβερνητική πρόκληση την ανάσχεση του φαινομένου της “διαρροής εγκεφάλων” (brain drain) και τον επαναπατρισμό των Ελλήνων επιστημόνων-εξειδικευμένων επαγγελματιών που έφυγαν από την Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία.

Είναι ξεκάθαρο ότι για να τους φέρουμε πίσω, πρέπει άμεσα και δια παντός… να “αφήσουμε πίσω” πρακτικές νοσηρών εργοδοτικών παραλογισμών. Αναγκαία συνθήκη είναι η μεγέθυνση, η καινοτομία και η εξωστρέφεια των εταιρειών, όχι η “αναπαραγωγή” παρένθετων για την αποφυγή της φορολογικής, εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Αυτές οι κουτοπονηριές… δεν χωρούν και δεν υπηρετούν τον κρίσιμο στόχο της επιτυχούς μετάβασης στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Βιομηχανικής Επανάστασης 4.0. Δεν διεκδικούμε “συνδιοίκηση” ούτε εμπόδια ή προσχώματα στην επιχειρηματικότητα, κανόνες ζητάμε για τη διαφύλαξη της λειτουργίας της ελεύθερης –αλλά όχι ασύδοτης– οικονομίας. Κανόνες τους οποίους επιβάλλεται να θέτει η πολιτεία. Οι κανόνες, άλλωστε, στην κοινωνική οικονομία της αγοράς προσελκύουν και δεν αποτρέπουν επενδύσεις, εμπεδώνουν τον υγιή ανταγωνισμό εξολοθρεύοντας τα τεχνάσματα νόθευσής του.

Η Ελλάδα του αύριο αναμετράται με αυτή του χθες, οι παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις με κοινωνικό διάλογο, ρεαλισμό και συλλογική αυτονομία μπορούν να βρουν λύσεις, συναινέσεις και συγκλίσεις.

Λύσεις, όμως, δεν είναι οι απολύσεις, οι εκφοβισμοί και η αδιαλλαξία. Λύσεις δεν είναι οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης για την υποκατάσταση/αντικατάσταση υφιστάμενου εργατικού δυναμικού ή τη δημιουργία απεργοσπαστικών μηχανισμών. Λύσεις δεν είναι οι “εταιρείες κλώνοι” ή η εργολαβοποίηση των πάγιων και διαρκών αναγκών της κάθε εταιρείας… Λύσεις είναι ο σεβασμός της εργατικής νομοθεσίας και η εργασιακή ειρήνη, οι ρεαλιστικές Συλλογικές Συμβάσεις, η επιμόρφωση των εργαζομένων και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Η απεργία είναι το έσχατο μέσο της εργατικής πλευράς. Ένα δημοκρατικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Το δίκαιο των αιτημάτων της και η μαζικότητα της συμμετοχής διαμορφώνουν το πρόσημό της. Προφανώς δεν μιλάμε για κατάχρηση του απεργιακού δικαιώματος αλλά για απεργία ενάντια σε καταχρηστικές πρακτικές, απεργία για τα αυτονόητα που κάποιοι επιμένουν να θεωρούν αδιανόητα.

Μια τέτοια απεργία, όπως στην Τράπεζα Πειραιώς, στα ΒΦΛ, στα ΕΛΠΕ και στον ΟΤΕ, είναι ΕΙΔΗΣΗ, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να την αποκρύπτουν… και φυσικά δεν είναι είδηση του αστυνομικού ρεπορτάζ για τις παράνομες μηνύσεις και συλλήψεις απεργών κατόπιν μεθοδεύσεων των Διοικήσεων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Μοιράσου το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Περισσότερα Νέα

Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας”. Εκβιασμοί και διώξεις στελεχών ΔΑΚΕ

                                                                       Αθήνα, 2 Ιουλίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας” Εκβιασμοί

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και την αποτελεσματική αξιοποίηση του «πακέτου των 32 δις»

Αθήνα, 30 Ιουνίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη του «Μένουμε Ασφαλείς» είναι το «Μένουμε Εργαζόμενοι»  Θετικός ο αντίκτυπος των μέτρων στη διαφύλαξη της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής. Αναγκαιότητα η επιμήκυνση της στήριξης της απασχόλησης έως την ανάταξη της οικονομίας.

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη