Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έρευνα Eurostat για Διαθέσιμες Θέσεις Απασχόλησης
Διατηρήσιμη Ανάπτυξη ο μόνος τρόπος ποσοτικής και ποιοτικής επέκτασης της αγοράς εργασίας
Σοβαροί Ιδιώτες Επενδύτες και όχι αρπακτικά – Ολιστικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για την κατάσταση, τις προκλήσεις, και την προοπτική της εγχώριας αγοράς εργασίας είναι τα αποτελέσματα της Έρευνας της Eurostat αναφορικά με τo ποσοστό των διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης (Job Vacancy Rate) τόσο για τα 1ο ,2ο και 3ο τρίμηνο του 2019, όσο και ως προς τη διαχρονική τους εξέλιξη την τελευταία τριετία που διεξάγεται η συγκεκριμένη έρευνα.
Πιο συγκεκριμένα, οι κενές ή διαθέσιμες θέσεις εργασίας, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν ή αναμένεται άμεσα να προκύψουν με τους εργοδότες να αναζητούν τους κατάλληλους εργαζόμενους, ανέρχονται στη χώρα μας σε 0,7% έναντι μέσο όρου 2,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα και τα τρία αυτά χρόνια παραμένει σε θέση ουραγού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 4ο τρίμηνο του 2018 το εν λόγω ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 0,4% δικαιώνοντας απόλυτα την έντονη κριτική της ΔΑΚΕ Ι.Τ. στην προηγούμενη Κυβέρνηση πως οι πολιτικές της οδηγούν σε μια αναιμική, εύθραυστη και ουσιαστικά άνεργη ανάκαμψη με κοινό παρανομαστή την εγκληματική υποαξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Πατρίδας μας.
Η διάρθρωση των διαθέσιμων θέσεων (0,5% στη Βιομηχανία & τις Κατασκευές – 0,8% Υπηρεσίες) επιβεβαιώνει την ισχύουσα τάση ενίσχυσης του Τριτογενή τομέα (τομέας υπηρεσιών).
Ταυτόχρονα, με τα στοιχεία αυτά και τη χρονική τους ακολουθία αποδομείται και η όποια ρητορική περί αποκλειστικής συσχέτισης της ανεργίας με αυτό που ονομάζουμε διαρθρωτική ανεργία. Είναι σαφές, λοιπόν, πως η ποσοτική και ποιοτική επέκταση της αγοράς εργασίας είναι πρώτα και πάνω από όλα ζήτημα μακροπρόθεσμα βιώσιμης ανάπτυξης.
Η σημαντική διάσταση του κενού των “ενδεδειγμένων δεξιοτήτων” οφείλει να αναζητηθεί στην τεχνολογική υστέρηση της παραγωγικής βάσης και στην αδυναμία ανταπόκρισης των προγραμμάτων σπουδών (τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης) στις σύγχρονες και διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες.
Χωρίς αμφιβολία, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου και την αποτελεσματική στήριξη του νέου παραγωγικού προτύπου. Βασικές προϋποθέσεις ένα συντεταγμένο και εύστοχο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, καθώς και σοβαρή ιδιωτική επενδυτική δραστηριότητα μακριά από καταχρηστικές τακτικές “αρπακτικού” και πρακτικές καταστρατήγησης των ατομικών και συλλογικών εργασιακών σχέσεων.
Έτσι και μόνο έτσι, η επιστροφή στην κανονικότητα θα ενδυναμωθεί και θα θωρακισθεί με τον επαναπατρισμό χιλιάδων νέων που έφυγαν στα χρόνια της πολυεπίπεδης κρίσης, την επάνοδο σε αναπτυξιακή τροχιά με θέσεις πλήρους και σταθερής απασχόλησης, την δυναμική επανατοποθέτηση της ελληνικής οικονομίας στο διεθνή παραγωγικό καταμερισμό.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.