Ανακοινώσεις

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Αθήνα, 13 Απριλίου 2020

4 Πάγια & 3 Έκτακτα Σημεία για το Δώρο Πάσχα

Διατρέχοντας πια τη Μεγάλη Εβδομάδα κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε τα βασικά σημεία (πάγια και έκτακτα λόγω της πανδημίας) που διέπουν την καταβολή του Δώρου Πάσχα. Πιο συγκεκριμένα:

• Το Δώρο Πάσχα (όπως και αυτό των Χριστουγέννων) είναι κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Δικαιούχοι, δηλαδή, είναι όλοι οι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού Τομέα με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης
• Η καταληκτική ημερομηνία καταβολής του Δώρου Πάσχα είναι η Μεγάλη Τετάρτη, χωρίς αυτό να εμποδίζει τους εργοδότες που επιθυμούν και μπορούν να το δώσουν σε προγενέστερο χρόνο/νωρίτερα.
• Στην περίπτωση που το Δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα (δηλαδή μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη), οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας όπου και συντάσσεται μηνυτήρια αναφορά, η οποία και διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα. Στον Εργοδότη που δεν κατέβαλλε, ως όφειλε, εγκαίρως το Δώρο Πάσχα ασκείται ατομική δίωξη, η οποία διαβιβάζεται στο οικείο αστυνομικό τμήμα που εκκινεί την ΑΥΤΟΦΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
• Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους. Όταν λοιπόν η εργασιακή σχέση είναι ενεργή όλο αυτό το διάστημα λαμβάνουμε το σύνολο του Δώρου Πάσχα, δηλαδή μισό μεικτό μισθό ή 15 ημερομίσθια (ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής). Σε κάθε άλλη περίπτωση μικρότερης ισχύος της εργασιακής σχέσης (π.χ. πρόσληψη 1η Φεβρουαρίου) λαμβάνουμε αναλογικά μέρος του Δώρου.
• ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020, οι Επιχειρήσεις που είτε με κρατική παρέμβαση (εντολή δημόσιας αρχής) έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους, είτε πλήττονται σημαντικά λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού (Ο ΚΑΔ τους είναι στη λίστα) μπορούν να καταβάλλουν τα Δώρο Πάσχα μέχρι την 30η Ιουνίου 2020 (μαζί με το Επίδομα Αδείας).
• ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020, οι εργαζόμενοι των ως άνω επιχειρήσεων των οποίων η εργασιακή σχέση έχει τεθεί σε αναστολή πριν τις 30 Απριλίου 2020, θα λάβουν αναλογικά ένα τμήμα του δώρου από την Επιχείρηση και το υπόλοιπο από το Κράτος.
• Εκτάκτως για το 2020, «Δώρο Πάσχα» με τη μορφή ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗΣ οικονομικής ενίσχυσης ίσης με το ήμισυ του καταβαλλόμενου μισθού θα λάβει το πάσης φύσεως προσωπικό στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ Α.Ε.), στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), στα κέντρα υγείας, στα κέντρα ψυχικής υγείας και στα αγροτικά ιατρεία, στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, στις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υπε) και στην κεντρική υπηρεσία των ΥΠε, καθώς επίσης στο πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Εξαιρούνται όσοι εργαζόμενοι των ως άνω φορέων απουσίαζαν με άδεια από την έναρξη ισχύος των μέτρων έως τις 15 Απριλίου, εκτός εάν είχαν λάβει αναρρωτική άδεια ή άδεια ειδικού σκοπού.

Για τον ακριβή υπολογισμό του Δώρο Πάσχα επισκεφτείτε τη σελίδα του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ και την αντίστοιχη εφαρμογή www.kepea.gr
Για σχετικά ερωτήματα ή καταγγελίες επισκεφτείτε τη σελίδα της ΓΣΕΕ www.gsee.gr , στην ενότητα ANTI-COVID-19

Μοιράσου το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Περισσότερα Νέα

Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας”. Εκβιασμοί και διώξεις στελεχών ΔΑΚΕ

                                                                       Αθήνα, 2 Ιουλίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας” Εκβιασμοί

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και την αποτελεσματική αξιοποίηση του «πακέτου των 32 δις»

Αθήνα, 30 Ιουνίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη του «Μένουμε Ασφαλείς» είναι το «Μένουμε Εργαζόμενοι»  Θετικός ο αντίκτυπος των μέτρων στη διαφύλαξη της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής. Αναγκαιότητα η επιμήκυνση της στήριξης της απασχόλησης έως την ανάταξη της οικονομίας.

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη