Ανακοινώσεις

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Τιμούμε τους Εργατικούς Αγώνες και τους νεκρούς εργάτες από την “πρώτη γραμμή” της μάχης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η υγειονομική κρίση δεν πρέπει να γίνει εργαλείο συρρίκνωσης εργασιακών δικαιωμάτων

Αθήνα, 29 Απριλίου  2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Τιμούμε τους Εργατικούς Αγώνες και τους νεκρούς εργάτες

από την “πρώτη γραμμή” της μάχης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Η υγειονομική κρίση δεν πρέπει να γίνει εργαλείο συρρίκνωσης εργασιακών δικαιωμάτων

Η πανδημία του κορονοϊού, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν για την ανάσχεση της εξάπλωσής της, καθώς και οι προεκτάσεις τους διαμορφώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση παγκοσμίως.

Οι εργαζόμενοι, με αλληλεγγύη, αυταπάρνηση και πατριωτισμό της ευθύνης, βρίσκονται στην “πρώτη γραμμή”, στο μετερίζι τους, για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, καθώς και διασφάλιση της πρόσβασης των συμπολιτών μας σε αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

Οι ισχυροί συμβολισμοί, οι συνειρμοί, τα αιτήματα και η αγωνιστική παράδοση της Πρωτομαγιάς είναι ίσως πιο επίκαιρα από ποτέ εμπνέοντας τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

Το αναφαίρετο δικαίωμα στη δουλειά είναι διαχρονικά, άλλωστε, άρρηκτα συνυφασμένο με το σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Αυτό το ανθρωποκεντρικό διακύβευμα είναι κοινός παρονομαστής στο σύνολο των διεκδικήσεων για πενθήμερη-οκτάωρη εργασία, αξιοπρεπή αμοιβή, τερματισμό της εκμετάλλευσης, συνθήκες υγείας και ασφάλειας, μέρισμα από τον παραγόμενο πλούτο. 

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις εξεγέρσεις το 1886 στο Σικάγο, τους καπνεργάτες της Δράμας το 1888 επί οθωμανικής κατοχής, την πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο ελληνικό κράτος το 1892 με μπροστάρη το Στ. Καλλέργη, τον αιματοβαμμένο αγώνα του 1936 στη Θεσσαλονίκη, την εκτέλεση των 200 Ελλήνων στην Καισαριανή το 1944, έως τις μαζικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών για εκδημοκρατισμό, Συλλογικές Συμβάσεις, απόκρουση της λιτότητας και της απορρύθμισης, καταγράφεται, άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε όχι, μια αέναη και διαρκής μάχη για εργασιακή και κοινωνική δικαιοσύνη διδάσκοντας πως όλα κατακτήθηκαν και τίποτα δεν μας χαρίστηκε.

Η πανδημία και οι αναπόδραστες συνέπειές της βρίσκουν την Πατρίδα μας στη φάση εξόδου από μια δεκαετή περίοδο ύφεσης που άφησε ισχυρό αποτύπωμα απορρύθμισης στην αγορά εργασίας. Ο ορατός κίνδυνος διόγκωσης στρεβλώσεων, προβλημάτων και ανασφάλειας επιβάλλει επαγρύπνηση, αφού είναι δεδομένο πως κάποιοι εργοδότες, ήδη, μεθοδεύουν την «αξιοποίηση» και μονιμοποίηση της έκτακτης κατάστασης…

Η συγκράτηση των θέσεων και των όρων της απασχόλησης οφείλει να καταστεί σε πρώτιστη προτεραιότητα μέσα και από τη στοχευμένη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Η υγειονομική κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει εργαλείο κατάργησης και συρρίκνωσης εργασιακών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, η ορθή και αποτελεσματική λήψη μέτρων φυσικής κοινωνικής αποστασιοποίησης «επιτάχυνε» τη διείσδυση της Βιομηχανικής Επανάστασης 4.0 στην επαγγελματική μας καθημερινότητα.

Οι μετασχηματισμοί στην παραγωγική διαδικασία και οι νέες μορφές οργάνωσης εργασίας επιβάλλεται να λειτουργήσουν με γνώμονα την πλήρη και σταθερή απασχόληση και υπό το πρίσμα της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.

Το Οργανωμένο Συνδικαλιστικό Κίνημα θα σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια χρησιμοποίησης αυτών των μορφών εργασίας, όπως η τηλεργασία, με όρους ευελιξίας, μείωσης αμοιβών και καταστρατήγησης του εργατικού δικαίου ή ως «όχημα» για την εισαγωγή ανάλγητων εργασιακών προτύπων.

Ένα καινούργιο κεφάλαιο διεκδικήσεων και αγώνων ανοίγει για τα Συνδικάτα με στόχο την υπογραφή ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου» για τη βέλτιστη δυνατή ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική συνοχή και την παραγωγικότητα στη βάση ενός αναπτυξιακού μοντέλου αειφόρου, βιώσιμης, ισόρροπης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Η εμπειρία των εργατικών αγώνων θα είναι «οδηγός» και τεκμήριο πως οι μόνες χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δίνονται.

Με δεδομένες τις απαγορεύσεις για τον περιορισμό της διάδοσης της θανατηφόρας νόσου, οι συμβολικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής απαιτείται να είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες και πειθαρχημένες με τα μέτρα που έχουν προτείνει οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και έχει υιοθετήσει η πολιτεία ώστε να μπορέσουμε να βρεθούμε υγιείς και όλοι μαζί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και επόμενες Πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις.

Υψώνουμε τη γροθιά και ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συναδέλφους που με αυξημένο κίνδυνο έκθεσής τους, είναι στο πόστο τους!!! Το υγειονομικό προσωπικό, τους διανομείς και τους ταχυμεταφορείς, τους εργαζόμενους στα super market, στα μικρά παντοπωλεία-ψιλικατζίδικα, στην καθαριότητα, στα τηλεφωνικά κέντρα, τις εταιρείες logistics, τηλεφωνίας και τις ψηφιακές πλατφόρμες, τους εργαζόμενους στις Τράπεζες και στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (ΜΜΜ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) που επιβεβαίωσαν τον κοινωνικό τους ρόλο και το δημόσιο χαρακτήρα τους, καθώς και όσους κλήθηκαν να τηλεργαστούν.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. αφιερώνει τη φετινή Πρωτομαγιά ιδιαίτερα στις γυναίκες εργαζόμενες, που αν και υφίστανται πλήθος  έμφυλων διακρίσεων και υπολείπονται σε ποσοστά απασχόλησης, αποτελούν την πλειοψηφία όσων εργάστηκαν στην «καραντίνα» είτε στους χώρους δουλειάς (π.χ. νοσοκομεία, super market κ.λπ.) είτε με τηλεργασία καλούμενες να υπηρετήσουν στο σπίτι τον πολλαπλό και σύνθετο ρόλο τους.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Μοιράσου το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Περισσότερα Νέα

Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας”. Εκβιασμοί και διώξεις στελεχών ΔΑΚΕ

                                                                       Αθήνα, 2 Ιουλίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας” Εκβιασμοί

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και την αποτελεσματική αξιοποίηση του «πακέτου των 32 δις»

Αθήνα, 30 Ιουνίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη του «Μένουμε Ασφαλείς» είναι το «Μένουμε Εργαζόμενοι»  Θετικός ο αντίκτυπος των μέτρων στη διαφύλαξη της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής. Αναγκαιότητα η επιμήκυνση της στήριξης της απασχόλησης έως την ανάταξη της οικονομίας.

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη