Ανακοινώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συμπαράσταση, Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της εταιρείας «Καπνική-Μιχαηλίδης» Α.Ε.

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμπαράσταση, Στήριξη και Αλληλεγγύη

στον αγώνα των εργαζομένων της εταιρείας «Καπνική-Μιχαηλίδης» Α.Ε.

Οι περίπου 500, μόνιμοι και εποχιακοί, εργαζόμενοι στην εταιρεία «Καπνική-Μιχαηλίδης» Α.Ε., εδώ και τρία χρόνια, βιώνουν ένα Γολγοθά δίνοντας μια τιτάνια μάχηΕγκλωβισμένοι σε κατάσταση σκληρής ομηρίας-διαρκείας με πολύμηνη απληρωσιά και εργασιακό αδιέξοδο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη βασικών βιοποριστικών αναγκών των οικογενειών τους.

Η απαγόρευση εξαγωγών που επιβλήθηκε στην επιχείρηση, λόγω κατηγοριών μετά από ελέγχους της ΠΑΕΓΑΕ περί έλλειψης ποσοτήτων καπνών για τα οποία είχαν εκδοθεί τίτλοι αποθήκευσης, μετέτρεψε σε μη αναστρέψιμα τα υφιστάμενα οικονομικά της προβλήματα. Οι οφειλές έγιναν ληξιπρόθεσμες, τα χρέη διογκώθηκαν, η αδυναμία αποπληρωμής μετακυλήθηκε στη μισθοδοσία του προσωπικού.

Το Σωματείο, με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, βρίσκεται στην πρωτοπορία ενός πολυμέτωπου αγώνα.

Παράλληλα, λοιπόν, με όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για τη λήψη στήριξης και την άσκηση μέτρων προστασίας των δικαιωμάτων τους (επίσχεση εργασίας, έκτακτο βοήθημα κ.λπ.), οι εργαζόμενοι υπό το συντονισμό του συνδικάτου τους – και με δεδομένο τον αυξημένο κίνδυνο δολιοφθοράς – έχουν αναλάβει την περιφρούρηση του εργοστασίου και των αποθηκευτικών του χώρων όπου διατηρούνται επεξεργασμένες ποσότητες καπνού τεράστιας χρηματικής αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων.

Ταυτόχρονα, με κρίσιμο και κομβικό στοιχείο τη διαφύλαξη-συντήρηση της ποιότητας των εν λόγω καπνών προχωρούν στις προβλεπόμενες διαδικασίες συντήρησης και απεντόμωσης. Ενδεχόμενη αστοχία στη διαδικασία ή διατάραξή της από εξωγενείς παράγοντες θα σημάνει την ραγδαία πτώση της τιμής πώλησής τους.

Τέλος, οι εργαζόμενοι και το επιχειρησιακό Σωματείο πράττουν ότι είναι εφικτό για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας της επιχείρησης μέσα από ένα καθεστώς και όρους που θα εγγυώνται τη βιώσιμη και σύννομη λειτουργία της.

Επιχειρήσεις, άλλωστε, δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τους εργαζόμενους όπως και εργαζόμενοι δίχως επιχειρήσεις. Ο κλάδος του καπνού αποτελεί βασικό κρίκο στην παραγωγική αλυσίδα του νομού Κιλκίς με τεράστια προστιθέμενη αξία για την κοινωνική συνοχή και την πραγματική οικονομία.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. δηλώνει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη της στον δίκαιο αγώνα του επιχειρησιακού σωματείου της «Καπνική-Μιχαηλιδής» Α.Ε. Με την σοβαρή στάση και τη δυναμική του δράση υπηρετεί απαρέγκλιτα τόσο τα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπεί, όσο και της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Ταυτόχρονα η Παράταξή μας αντιτίθεται, με κάθε διαθέσιμο μέσο και τρόπο, στην πολεμική που δέχεται το Σωματείο από τους πιστωτές της εταιρείας, οι οποίοι βλέπουν το εργοστάσιο ως κουφάρι και ορέγονται “πλιάτσικο” στα καπνά.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Πρόεδρο του Σωματείου, συνάδελφο Γιώργο Ιωαννίδη (Προέδρου Εργατικού Κέντρου Κιλκίς & Ομοσπονδίας Καπνεργατουπαλλήλων Ελλάδος) και στον Γενικό γραμματέα, συνάδελφο Γρηγόριο Καρύδα, που μέσα σε 2 ημέρες έχουν συλληφθεί 2 φόρες στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν εχθρικές κινήσεις εισβολής των πιστωτών. Οι απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις σε βάρος των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους δεν μπορούν, ούτε και πρέπει να περάσουν.

Ο αγώνας δεν κάμπτεται από πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλους καιρούς και εποχές.

Συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση…

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Μοιράσου το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Περισσότερα Νέα

Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας”. Εκβιασμοί και διώξεις στελεχών ΔΑΚΕ

                                                                       Αθήνα, 2 Ιουλίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας” Εκβιασμοί

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και την αποτελεσματική αξιοποίηση του «πακέτου των 32 δις»

Αθήνα, 30 Ιουνίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη του «Μένουμε Ασφαλείς» είναι το «Μένουμε Εργαζόμενοι»  Θετικός ο αντίκτυπος των μέτρων στη διαφύλαξη της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής. Αναγκαιότητα η επιμήκυνση της στήριξης της απασχόλησης έως την ανάταξη της οικονομίας.

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη