Ανακοινώσεις

Συντονίζουμε τη δράση μας για Πανελλαδική Απεργία στις 2 του Οκτώβρη Οι διασπαστές και οι διαιρετικές μέθοδοί τους απομονώνονται και περιθωριοποιούνται από τα Δημοκρατικά Συνδικάτα

«Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο»:

  • Κίνδυνοι για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και απειλές αποδυνάμωσης της εργατικής πλευράς
  • Θετικά σημεία στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας

Δυστυχώς με ευθύνη των συστηματικών και απολύτως συστημικών διασπαστικών δυνάμεων του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ έχει προκληθεί μεγάλη σύγχυση στον κόσμο της μισθωτής εργασίας σχετικά με την ημερομηνία της απεργιακής κινητοποίησης για το «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο».

Είναι, πλέον, ξεκάθαρο πως η σύγχυση αυτή, με αφορμή την τυπική αδυναμία της ΓΣΕΕ να προκηρύξει Πανελλαδική Απεργία αφού το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ διέλυσε τραμπουκικά και βίαια το Τακτικό Συνέδριό της, μεθοδεύτηκε από τις τάχα «ταξικές δυνάμεις» που δεν σταματούν να λειτουργούν «τοξικά» στην οργανωμένη Συλλογική Εκπροσώπηση και Δράση προσφέροντας διαχρονικά τις καλύτερες υπηρεσίες σε κυβερνήσεις, ανάλγητους εργοδότες, τρόικα-θεσμούς.

Μετά τη δημοσιοποίησή του σχεδίου νόμου «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο» η αντίδραση της ΓΣΕΕ υπήρξε ακαριαία, οργανωμένη και πολύπλευρη.

Σε θεσμικό επίπεδο κατατέθηκε άμεσα υπόμνημα με τεκμηριωμένες προτάσεις και ανάλυση των σοβαρών αντιθέσεων και επιφυλάξεων της Συνομοσπονδίας σε ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, δρομολογήθηκε και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας στο πλαίσιο της επανενεργοποίησης του κοινωνικού διαλόγου που στη χώρα μας είχε κυριολεκτικά καταργηθεί τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια.

Σε κινηματικό επίπεδο δόθηκαν κατευθύνσεις προς τις δευτεροβάθμιες (Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα) και πρωτοβάθμιες (σωματεία) οργανώσεις – μέλη της ΓΣΕΕ ώστε να λάβουν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις όταν το Νομοσχέδιο τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτή ήταν και θα παραμείνει η πάγια τακτική της ΓΣΕΕ ως προς τις ημερομηνίες των απεργιών.

Μετά από παραπληροφόρηση στελεχών του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ πως το Πολυνομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση στις 27 Σεπτεμβρίου, κάποιες δευτεροβάθμιες οργανώσεις έσπευσαν, υπό αυτή την πίεση, να προκηρύξουν απεργία για τις 24 του Σεπτέμβρη. Αλήθεια στο ΚΚΕ-ΠΑΜΕ, το οποίο στις τάξεις του αυτή τη στιγμή διαθέτει 2 «Εργατοπατέρες»-κομματικά στελέχη που κάνουν βουλευτική καριέρα –όντας ταυτόχρονα συνδικαλιστές και βουλευτές– είτε δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες, είτε σκόπιμα παρείχαν ψευδή ενημέρωση.

Τα δεδομένα όμως άλλαξαν και είναι διαφορετικά.

Για το Νομοσχέδιο θα ακολουθηθεί κανονική, και όχι επείγουσα ή κατεπείγουσα, διαδικασία, οπότε η ολοκλήρωσή της μπορεί να διαρκέσει και 15 ημέρες.

Κατά αυτόν τον τρόπο, η ΓΣΕΕ, μετά από ζυμώσεις και χθεσινή ευρεία συνεδρίαση με Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα αποφάσισε να προτείνει ως ημέρα απεργιακής κινητοποίησης την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε επαγρύπνηση, συλλαλητήρια, δράσεις, ενημέρωση μελών, κατάθεση προτάσεων, διάλογος με φορείς.

Είναι βέβαιο πως τα «κακέκτυπα» και οι «καρικατούρες» του λενινισμού-σταλινισμού θα επιχειρήσουν να προβοκάρουν και να συκοφαντήσουν. Όλοι, όμως, γνωρίζουμε τον ύπουλο ρόλο τους…

Είναι εκείνοι που επέλεξαν το «χώρια» ιδρύοντας το ΠΑΜΕ με συγκεντρώσεις σε άλλους δρόμους και πλατείες, είναι αυτοί που αδιαφορώντας για την ιστορική προσφορά του πολιτικού τους χώρου στη ΓΣΕΕ επιλέγουν το «απέναντι» διαλύοντας βίαια δημοκρατικά συνέδρια. Αφού δεν μπορούν να ελέγξουν ή να χειραγωγήσουν το Δημοκρατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα επιδιώκουν τη διάλυσή του. Είναι βέβαιο πως θα αποτύχουν…

Η υποκρισία τους δεν έχει τελειωμό, ο κατήφορός τους δεν έχει σταματημό…

  • Μιλούν για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας όταν καμία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που ελέγχει το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ δεν έχει υπογράψει ποτέ Κλαδική ή Ομοιοεπαγγελματική Σύμβαση εξυπηρετώντας ανεύθυνους εργοδότες στη νόθευση του κλαδικού ανταγωνισμού. Είναι οι ίδιοι που όταν υπογράφονταν τα 751€ βασικός μισθός χλεύαζαν και πέταγαν κουλούρια απαιτώντας 1.300€. Σήμερα, βέβαια ζητάνε 751€… Αυτό το συνδικαλισμό κάνουν, αυτό το συνδικαλισμό υπηρετούν.
  • Κατηγορούν το ηλεκτρονικό μητρώο ως φακέλωμα… Γιατί τους ενοχλεί η διαφάνεια στα Συνδικάτα, τι φοβούνται; Εκείνοι δεν καταγγέλλουν μαϊμούδες ή μήπως είναι εκείνοι που τις «σφραγίζουν»; Ας ξεχωρίσει, λοιπόν, η «ήρα από το στάρι».  

Αυτά τα λίγα για την «ιερή αγελάδα», επί της ουσίας τώρα:

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. μετά από σοβαρή ανάγνωση και ενδελεχή ανάλυση του σχεδίου νόμου έχει καταγράψει αρνητικά σημεία, θετικά βήματα, απειλές και κινδύνους αποδυνάμωσης της εργατικής πλευράς.

Μακριά από λαϊκισμούς, διγλωσσία, μαξιμαλισμούς και «επαναστατική γυμναστική» οργανώνουμε με υπεύθυνο και δυναμικό τρόπο τη στάση μας μέσα από βελτιωτικές προτάσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η επαναβεβαίωση και απρόσκοπτη κατίσχυση των θεμελιωδών αρχών της ευνοϊκής ρύθμισης, της συρροής και της επέκτασης είναι κομβική και αναγκαία συνθήκη για την επαναφορά της κανονικότητας στην αγορά εργασίας.

Οι Κλαδικές Συμβάσεις συνιστούν τη «ραχοκοκαλιά» του Συστήματος των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού. Η όποια «ρήτρα απόκλισης» πρέπει να διέπεται από πολύ συγκεκριμένα, εξαιρετικά περιορισμένα –και όχι διάτρητα– κριτήρια συνοδευόμενα από διαδικασίες, δικαστικά έγγραφα που αποδεικνύουν την αδυναμία, δεσμεύεις περί μη απόλυσης κ.α.

Η πραγματική αδυναμία κάποιων επιχειρήσεων δεν μπορεί να αγνοείται, πρέπει όμως να προκύπτει και να πιστοποιείται. Επιχειρήσεις, άλλωστε, δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς εργαζόμενους και εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις. Επιβάλλεται αποσαφήνιση των γενικοτήτων με άξονα τους κανόνες μια και η πρακτική ερμηνευτικών εγκυκλίων και των υπουργικών αποφάσεων μόνο στρεβλώσεις δημιουργεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ενώσεις Προσώπων, αυτά τα άτυπα ψευδομορφώματα, δεν δύνανται να εκπροσωπούν εργαζόμενους, και πολύ περισσότερο να υπογράψουν Επιχειρησιακές ΣΣΕ.

Ο ΟΜΕΔ αποτελεί αναντικατάστατο θεσμικό εργαλείο για την επίτευξη αμοιβαία επωφελών συλλογικών συμφωνιών και την εμπέδωση όρων εργασιακής δικαιοσύνης. Η θέσπιση εμποδίων και γραφειοκρατικών προσχωμάτων στη μονομερή προσφυγή θα οδηγήσει στην απονεύρωσή του.

Η αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας με γνώμονα τη στήριξη της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, η στόχευση των ελέγχων, η θεσμοθέτηση του «λευκού» και «μαύρου» μητρώου επιχειρήσεων κινούνται στη σωστή κατεύθυνση με προστιθέμενη αξία στην ενίσχυση του ατομικού εργατικού δικαίου. Ο θετικός αντίκτυπος και η αποτελεσματικότητά τους θα πολλαπλασιαστεί με την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζομένου, ένα μέτρο που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό και πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό μέσα και από την αξιοποίηση-άντληση πόρων από τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το ηλεκτρονικό μητρώο είναι ένα βήμα για την επικράτηση της διαφάνειας και πρέπει να λειτουργήσει ως η θεσμική-ηλεκτρονική μετεξέλιξη του συνδικαλιστικού βιβλιαρίου. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία, με την έννοια της εθελοντικά υιοθετούμενης εναλλακτικής και επικουρική διαδικασίας, χωρίς να αμφισβητεί την προτεραιότητα των δια ζώσης Γενικών Συνελεύσεων, μπορεί να καταστεί σε χρήσιμο δευτερεύον εργαλείο των Συνδικάτων.

Οι ώρες είναι κρίσιμες και η στάση όλων μας διαμορφώνει συσχετισμούς και δυναμικές.

Η ΔΑΚΕ αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται με κάθε διαθέσιμο μέσο και τρόπο, αλλά και ρεαλισμό για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους με τελικό σταθμό την πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων όπως ίσχυαν πριν το «Καστελόριζο»…

Όλοι μαζί στις 2 του Οκτώβρη πυκνώνουμε τις γραμμές του οργανωμένου Συνδικαλιστικού Κινήματος, συμμετέχουμε μαζικά, ειρηνικά και αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις των Δημοκρατικών Συνδικάτων, απεργούμε διεκδικώντας κανονικότητα στην αγορά εργασίας και στους χώρους δουλειάς. 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Μοιράσου το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Περισσότερα Νέα

Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας”. Εκβιασμοί και διώξεις στελεχών ΔΑΚΕ

                                                                       Αθήνα, 2 Ιουλίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας” Εκβιασμοί

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και την αποτελεσματική αξιοποίηση του «πακέτου των 32 δις»

Αθήνα, 30 Ιουνίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη του «Μένουμε Ασφαλείς» είναι το «Μένουμε Εργαζόμενοι»  Θετικός ο αντίκτυπος των μέτρων στη διαφύλαξη της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής. Αναγκαιότητα η επιμήκυνση της στήριξης της απασχόλησης έως την ανάταξη της οικονομίας.

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη