Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2019
O κύκλος αίματος στη ΛΑΡΚΟ δεν λέει να κλείσει
Η υγεία και ασφάλεια στην εργασία είναι ζωτική ανάγκη και όχι πολυτέλεια
Η οικογένεια της ΛΑΡΚΟ, τα Συνδικάτα και ο κόσμος της μισθωτής εργασίας πενθούμε για μια ακόμη απώλεια συναδέλφου στο χώρο δουλειάς, την ώρα του επαγγελματικού καθήκοντος.
Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος 55χρονου μεταλλεργάτη, πατέρα τριών παιδιών.
Η θλίψη τεράστια, η οργή ξεχειλίζει για το δεύτερο μέσα σε 5 μήνες εργατικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ, εκεί όπου τα σοβαρά ατυχήματα βρίσκονται στην “ημερήσια διάταξη”. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και καταγγελίες των εργαζομένων, η αδιαφορία συνεχίζεται.
Τα ερωτήματα είναι πολλά, οι ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν τεράστιες για την ανεπαρκή συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, την πλημμελή τήρηση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, τον μη εφοδιασμό των εργαζομένων με τα ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας, τη χρήση φθηνών και χαμηλής ποιότητας υλικών.
Η ΛΑΡΚΟ είναι μια εταιρεία στρατηγικής σημασίας με δυνητικά κρίσιμο ρόλο στην επιτυχή μετάβαση σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών ρύπων. Οι ελλείψεις σε δομές και διαδικασίες, οι οργανωτικές δυσλειτουργίες και η υποστελέχωσή της διαμορφώνουν μια εικόνα απαξίωσης.
Αυτή η απαξίωση αποτυπώνεται με απάνθρωπο τρόπο στον έντονο κίνδυνο για τη ζωή των εργαζομένων χωρίς “διακρίσεις και ταχύτητες” ανάλογα με το καθεστώς της εργασίας του (αορίστου χρόνου και εργολαβικούς).
Τα ενδεδειγμένα πρότυπα υγείας και ασφάλειας θεωρούνται για πολλούς εργοδότες “πολυτέλεια” και λογίζονται σαν πρόσθετο κόστος ενώ όλες οι σχετικές μελέτες συγκλίνουν πως με την τήρησή τους αυξάνεται η παραγωγικότητα, περιορίζονται τόσο οι εργοδοτικές, όσο και οι κρατικές δαπάνες. Έτσι αντί για την αυτονόητη πρόληψη, αντιμετωπίζουμε την αδιανόητη για το 2019 απώλεια ανθρώπων εν ώρα εργασίας, καθώς και τον πολλαπλασιασμό των επαγγελματικών ασθενειών.
Η θεσμοθέτηση του Ταμείου Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου, μια βέλτιστη και γενικευμένη ευρωπαϊκή πρακτική με τη χώρα μας να αποτελεί μοναδική εξαίρεση, η εκπόνηση μιας σοβαρής ολιστικής πολιτικής για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας με κανόνες, ελέγχους και κίνητρα, καθώς και η ενεργός εμπλοκή του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. που απαρτίζεται από εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών συνιστούν τρία απαραίτητα βήματα μιας Εθνικής Στρατηγικής, η οποία επιβάλλεται να ακολουθηθεί απαρέγκλιτα γιατί συνδέεται με ανθρώπινες ζωές.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.