Ανακοινώσεις

Άμεση ανάκληση των 24 απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς Απαρέγκλιτη εφαρμογή της Συμφωνίας Πειραιώς – ΟΤΟΕ – ΣΕΤΠ

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άμεση ανάκληση των 24 απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς

 Απαρέγκλιτη εφαρμογή της Συμφωνίας Πειραιώς – ΟΤΟΕ – ΣΕΤΠ

Με την καταχρηστική απόφασή της να προχωρήσει σε 24 απολύσεις εργαζομένων που αρνήθηκαν να μετακινηθούν στην Intrum, η Τράπεζα Πειραιώς κορυφώνει την ανάλγητη τακτική της απέναντι στο προσωπικό του RBU στο πλαίσιο της μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου των κόκκινων/μη εξυπηρετούμενων δανείων στο νέο εταιρικό σχήμα.

Είναι ξεκάθαρο πως η κίνηση αυτή αποτελεί κατάφωρη και απαράδεκτη παραβίαση της γραπτής Συμφωνίας μεταξύ της Τράπεζας, της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) και του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ).

Όλο το διάστημα των τεσσερισήμισι μηνών που μεσολάβησε από την υπογραφή της Συμφωνίας, η Διοίκηση της Τράπεζας με τις μεθοδεύσεις της αναιρούσε στην πράξη την υπογραφή της.

Η, από 30.10.2019, επιστολή του CEO, Χρήστου Μεγάλου, αποτέλεσε έναν έμμεσο εκβιασμό κάνοντας λόγο για περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης του προσωπικού που δεν θα δεχτεί να μεταπηδήσει στην Intrum όταν στη «Συμφωνία» είχαν, εκτός των άλλων, συνομολογηθεί ο εθελοντικός χαρακτήρας της μετακίνησης, η ρήτρα περί μη απόλυσης προσωπικού και η αξιοποίησή του σε άλλους τομείς, καθώς και η προτεραιότητα επαναπρόσληψης όσων μεταβούν στην Intrum και μετέπειτα απολυθούν.

Αντίστοιχης έμπνευσης υπήρξαν και οι δήθεν επαγγελματικές επιλογές που εγκλώβιζαν τους εργαζόμενους ανάμεσα σε δυσμενή μετάθεση εκατοντάδων χιλιομέτρων, Intrum, εθελούσια ή PDS την ώρα που το ψυχολογικό bullying των 10 εβδομάδων αναγκαστικής άδειας κυριολεκτικά τους έπνιγε.

Είναι αδιανόητο η ανάκαμψη του Τραπεζικού Κλάδου να στιγματίζεται με απολύσεις και εκβιασμούς που αποφεύχθηκαν στα χρόνια εμβάθυνσης της κρίσης με τη στήριξη και του ελληνικού λαού μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων. Οι Τράπεζες οφείλουν να επικεντρωθούν στον αναπτυξιακό τους ρόλο για τη στήριξη της πραγματική οικονομία και της κοινωνικής συνοχής μακριά από λογικές εργασιακής απορρύθμισης.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. στέκεται στο πλευρό των 24 απολυμένων στηρίζοντας με κάθε διαθέσιμο μέσο και τρόπο των αγώνα της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων Τραπεζοϋπαλλήλων προκειμένου αφενός να ανακληθούν οι απολύσεις, και αφετέρου να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στο ακέραιο.

Καταγγέλλουμε τις ανάλγητες λογικές και πρακτικές της Τράπεζας Πειραιώς που «ανοίγει» Κερκόπορτες απολύσεων σε όλο τον Τραπεζικό Κλάδο με όχημα την εκχώρηση της διαχείρισης των κόκκινων/μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με δεδομένο ότι ο τραπεζικός χώρος βρίσκεται σε μια διαδικασία ευρύτατης αναδιάρθρωσης λόγω του μετασχηματισμού των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της διείσδυσης της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης (Βιομηχανική Επανάσταση 4.0), η κυβέρνηση της ΝΔ, τόσο σε επίπεδο τριμερούς του Υπουργείου Εργασίας, όσο και με πολιτικές παρεμβάσεις,  μπορεί και πρέπει να δώσει τη δέουσα λύση σε ένα κρίσιμο ζήτημα σβήνοντας την φλόγα πριν εξελιχθεί σε πυρκαγιά.

Η Παράταξή μας συμμετέχει μαζικά και καλεί όλους τους εργαζόμενους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΟΤΟΕ και του ΣΕΤΠ προκειμένου με το Βροντερό μας ΠΑΡΩΝ να φωνάξουμε ένα ΗΧΗΡΟΤΑΤΟ ΟΧΙ στα σχέδια που καταπατούν τη Συμφωνία και ποδοπατούν το επαγγελματικό μέλλον εργαζομένων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Μοιράσου το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Περισσότερα Νέα

Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας”. Εκβιασμοί και διώξεις στελεχών ΔΑΚΕ

                                                                       Αθήνα, 2 Ιουλίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας” Εκβιασμοί

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και την αποτελεσματική αξιοποίηση του «πακέτου των 32 δις»

Αθήνα, 30 Ιουνίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη του «Μένουμε Ασφαλείς» είναι το «Μένουμε Εργαζόμενοι»  Θετικός ο αντίκτυπος των μέτρων στη διαφύλαξη της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής. Αναγκαιότητα η επιμήκυνση της στήριξης της απασχόλησης έως την ανάταξη της οικονομίας.

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη