Ανακοινώσεις

Καταχρηστικές Πρακτικές σε βάρος Εργαζομένων και Δημοσίων Ταμείων καταγράφονται στο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Σε θετική κατεύθυνση η θέσπιση ανώτατου ορίου τηλεργασίας 10% επί των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που τελούν υπό αναστολή Ανάγκη άμεσης παρέμβασης των Ελεγκτικών Μηχανισμών

 Αθήνα, 1 Απριλίου  2020

Καταχρηστικές Πρακτικές σε βάρος Εργαζομένων και Δημοσίων Ταμείων καταγράφονται στο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης

Σε θετική κατεύθυνση η θέσπιση ανώτατου ορίου τηλεργασίας 10% επί των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που τελούν υπό αναστολή

Ανάγκη άμεσης παρέμβασης των Ελεγκτικών Μηχανισμών

Αναμφίβολα, η Ελλάδα, όπως και η Παγκόσμια Κοινότητα, βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες –σε περιεχόμενο και ένταση– καταστάσεις, αόρατους κινδύνους και ορατές απειλές.

Η υγειονομική κρίση και οι περιοριστικές πολιτικές που ορθότατα εφαρμόστηκαν για τη διαχείρισή της με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την ανάσχεση εξάπλωσης της πανδημίας έχουν αναπόδραστες επιπτώσεις στην παραγωγική δραστηριότητα, στην πραγματική οικονομία και στη λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Οι αποφάσεις που έγκαιρα και εύστοχα έλαβε η Κυβέρνηση, καθώς και η δέσμη μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων διαμορφώνουν ένα ιδιότυπο περιβάλλον στον ιδιωτικό τομέα, με την έννοια της ευθύνης και την ανάληψή της –ατομικά, συλλογικά και πατριωτικά– να συνιστά το «καύσιμο» για την έξοδο από το τούνελ. Αντικοινωνικές συμπεριφορές και λογικές, ένθεν κακείθεν, υπονομεύουν τόσο το παρόν εγχείρημα, όσο και τη βιωσιμότητα της επόμενης ημέρας.

Ένας μεγάλος αριθμός καταγγελιών φθάνει καθημερινά στην Οργάνωσή μας, στη ΓΣΕΕ, στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και σε πρωτοβάθμια σωματεία σχετικά με καταχρηστικές πρακτικές στον ευαίσθητο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (Σχολεία, Φροντιστήρια Β΄θμιας Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών).

Αναφορικά με τα Ιδιωτικά Σχολεία (σε πολλά εκ των οποίων τα δίδακτρα της χρονιάς έχουν ήδη καταβληθεί), ένα μέρος των Σχολαρχών ασκεί πίεση στους εκπαιδευτικούς να ενταχθούν στο καθεστώς της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (800€) με συνέπεια την καθολική μετακύληση του κόστους μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών στο κρατικό προϋπολογισμό αλλά και την υπαγωγή τους στα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, διαφημίζουν την εξ αποστάσεως (διαδικτυακή) διδασκαλία, η οποία μεθοδεύεται σε κάποιες περιπτώσεις να γίνει με μη δηλωμένες αμοιβές, και όχι με το πλαίσιο που ορίζει η Υπουργική Απόφαση (σχετική δήλωση/ΑΠΔ και πρόσθετη δηλωμένη αμοιβή κ.λπ.).

Επιπρόσθετα, η επιλογή των εκπαιδευτικών που θα συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση πραγνατοποιείται με μη αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια.

Αυτές οι τακτικές συνιστούν υφαρπαγή δημοσίου χρήματος ενώ στρέφονται εναντία στους εργαζόμενους και στην υγιή επιχειρηματικότητα του κλάδου που τηρεί την κείμενη νομοθεσία.

Πληθώρα καταχρηστικών πρακτικών καταγράφονται σε φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών όπου επισημαίνεται εικονική αναστολή λειτουργίας και συνέχιση της δραστηριότητας (σχεδόν στην ολότητά της) μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (σύγχρονης και ασύγχρονης). Αντίστοιχα ένα ευρύτατο τμήμα του κόστους (μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις) μεταβιβάζεται στο «κρατικό κουμπαρά» όταν τα δίδακτρα, έστω και μειωμένα, εισπράττονται.

Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι εργοδότες επιχειρούν ανάλγητα να εκμεταλλευτούν την υφιστάμενη συγκυρία για να αποκομίσουν πρόσθετα οφέλη μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους. Η αυθαιρεσία αυτή εξελίσσεται σε «κατάχρηση» δημοσίου χρήματος και παραβατικότητα.

Σε θετική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών, η επιβολή –με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας– ανώτατου ορίου για τη δυνατότητα τηλεργασίας που δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις οι οποίες τελούν υπό αναστολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύνουμε έκκληση για εξάντληση κάθε δυνατότητας σχετικής παρέμβασης των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών μέσα από συνέργειες των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας προκειμένου να απομονωθούν αυτά τα φαινόμενα και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον, τους εργαζόμενους και τους νομοταγείς ιδιοκτήτες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Μοιράσου το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Περισσότερα Νέα

Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας”. Εκβιασμοί και διώξεις στελεχών ΔΑΚΕ

                                                                       Αθήνα, 2 Ιουλίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας” Εκβιασμοί

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και την αποτελεσματική αξιοποίηση του «πακέτου των 32 δις»

Αθήνα, 30 Ιουνίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη του «Μένουμε Ασφαλείς» είναι το «Μένουμε Εργαζόμενοι»  Θετικός ο αντίκτυπος των μέτρων στη διαφύλαξη της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής. Αναγκαιότητα η επιμήκυνση της στήριξης της απασχόλησης έως την ανάταξη της οικονομίας.

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη