Ανακοινώσεις

Σε θετική κατεύθυνση η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για οικονομική ενίσχυση μακροχρόνια άνεργων

Σε θετική κατεύθυνση η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για οικονομική ενίσχυση μακροχρόνια άνεργων

Η δίμηνη επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας, η οικονομική ενίσχυση των 400€ σε μακροχρόνια ανέργους, καθώς και η στοχευμένη αξιοποίηση των προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (υφιστάμενων και διακηρυγμένων) δημιουργούν ένα πρώτο πλαίσιο αρωγής

(ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ΔΑΚΕ Ι.Τ.)

Η χθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού για χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400€ σε μακροχρόνια ανέργους συμπολίτες βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση αποτελώντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής μέσα σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία του κορονοϊού και η αποτελεσματική διαχείρισή της.

Η στήριξη των μακροχρόνια ανέργων μέσα από στοχευμένες δράσεις συνιστά ένα διαχρονικό αίτημα της ΔΑΚΕ Ι.Τ., και των Συνδικάτων, που εκφράστηκε ως επιτακτική αναγκαιότητα στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες δικαιούχοι των 400€ θα είναι όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι –εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ– μεταξύ 13 έως 24 μηνών που σταμάτησαν να λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας από την 19η Απριλίου και εντεύθεν. Οι άνεργοι αυτοί υπολογίζονται σε 175 χιλιάδες. Εξαιρούνται εκείνοι που παίρνουν επίδομα μακροχρονίως ανέργου (200€/μήνα-περίπου 20 χιλιάδες) και φυσικά όσοι εντάχθηκαν ως δικαιούχοι στην επιμήκυνση κατά δύο μήνες της καταβολής του επιδόματος ανεργίας (δεν συμπεριλαμβάνονται στους ως άνω αριθμούς).

Γενικά, μακροχρόνια άνεργος, θεωρείται εκείνος που παραμένει εκτός αγοράς εργασίας (και αναζητά δουλειά) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους ανεξάρτητα: α) αν λάμβανε ή όχι το επίδομα τακτικής ανεργίας, β) αν είχε εργαστεί στο παρελθόν ή αν είναι νεοεισερχόμενος άνεργος, γ) αν έχει απολυθεί ή παραιτηθεί, δ) αν ήταν εργαζόμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας κ.λπ. Αυτοί οι συμπολίτες μας υπολογίζονται συνολικά γύρω στις 500 χιλιάδες.

Η υγειονομική κρίση και οι συνέπειές της στην αγορά εργασίας εκτιμάται ότι θα πλήξουν σφόδρα την κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων υπονομεύοντας την προοπτική πρόσβασης ή επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο η επαγγελματική και κοινωνική ενδυνάμωση των μακροχρόνια ανέργων προϋποθέτει και απαιτεί την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πλέγματος παρεμβάσεων –κυρίως ενεργητικών πολιτικών αλλά και επιδομάτων– ώστε αφενός να αναπτυχθούν και να αναβαθμιστούν κρίσιμες επαγγελματικές δεξιότητες, καθώς και αφετέρου να αποτραπούν φαινόμενα ακραίας φτωχοποίησης, διεύρυνσης ανισοτήτων και περιθωριοποίησης.

Η δίμηνη επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας, η οικονομική ενίσχυση των 400€ σε μακροχρόνια ανέργους καθώς και η στοχευμένη αξιοποίηση των προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (υφιστάμενων και διακηρυγμένων) δημιουργούν ένα πρώτο πλαίσιο αρωγής.

Μοιράσου το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Περισσότερα Νέα

Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας”. Εκβιασμοί και διώξεις στελεχών ΔΑΚΕ

                                                                       Αθήνα, 2 Ιουλίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας” Εκβιασμοί

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και την αποτελεσματική αξιοποίηση του «πακέτου των 32 δις»

Αθήνα, 30 Ιουνίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη του «Μένουμε Ασφαλείς» είναι το «Μένουμε Εργαζόμενοι»  Θετικός ο αντίκτυπος των μέτρων στη διαφύλαξη της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής. Αναγκαιότητα η επιμήκυνση της στήριξης της απασχόλησης έως την ανάταξη της οικονομίας.

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη