Ανακοινώσεις

28η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία – Διεθνής Ημέρα Εργατών

Αθήνα, 28 Απριλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.


28η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία – Διεθνής Ημέρα Εργατών

Ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα, 6.000 κάθε ημέρα.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε 3.5 λεπτά ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του σε χώρους εργασίας και περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αιτίες σχετιζόμενες με την εργασία σε ετήσια βάση.
Η εργασία πρέπει να σταματήσει να κοστίζει περισσότερες ανθρώπινες ζωές από τον πόλεμο ή τις πανδημίας.
Ενώνουμε τις φωνές που ηχούν δυνατότερα από ποτέ για Υγιείς και Ασφαλείς Χώρους Εργασίας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του Δελτίου Τύπου

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, με την καθιέρωση της 28ης Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία, υπογραμμίζει την εξαιρετικά μεγάλη σημασία και κρισιμότητα της τήρησης των ενδεδειγμένων προτύπων, καθώς και την εμπέδωσης συνθηκών υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας.

Οι μετασχηματισμοί στην παραγωγική διαδικασία και στις μορφές οργάνωσης της εργασίας δημιουργούν νέες προκλήσεις, νέους κινδύνους αλλά και την αδήριτη ανάγκη για πρόσθετες μεθόδους και εργαλεία πρόγνωσης, αξιολόγησης και αποτίμησης των επαγγελματικών κινδύνων.

Κοινός παρονομαστής, ο σεβασμός και η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κεντρικό διακύβευμα, η διασφάλιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής των κανόνων και της νομοθεσίας περί υγείας και ασφάλειας. Επιτακτικό αίτημα, η αναθεώρηση της λίστας των ΒΑΕ με την εγκατάλειψη της αριθμοκεντρικής προσέγγισης και την υιοθέτηση των σχετικών ερευνητικών πορισμάτων.

Η επένδυση στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, πέρα από θεμελιώδης ανθρώπινη αξία, συνιστά και αναγκαία συνθήκη για μια αειφόρο, βιώσιμη, ισόρροπη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Πειστήριο στοιχεία ότι το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και ασθενειών ανέρχεται ετησίως στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας:
• 2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο.
• Σε 270.000.000 υπολογίζονται τα εργατικά ατυχήματα και 160.000.000 τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών.
• 440.000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους από επικίνδυνες ουσίες (100.000 από άσβεστο).
• Ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα, 6.000 κάθε ημέρα.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε 3.5 λεπτά ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του σε χώρους εργασίας και περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αιτίες σχετιζόμενες με την εργασία σε ετήσια βάση.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, εστιάζει στα επιβεβλημένα μέτρα και μέσα προστασίας των εργαζομένων, των συναδέλφων μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας.

Το θέμα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, αφορά όλους μας. Οι εργοδότες οφείλουν να συμμορφώνονται ουσιαστικά και αποτελεσματικά με το γράμμα του νόμου, εμείς οι εργαζόμενοι απαιτείται να εκτελούμε με ασφάλεια την εργασία μας και να αποφεύγουμε ανορθόδοξες μεθόδους, το κράτος είναι υποχρεωμένο να καταρτίζει σαφείς, ενημερωμένους και επικαιροποιημένους κανόνες ελέγχοντας και επιβάλλοντας την απαρέγκλιτη τήρησή τους.

Ενώνουμε τις φωνές που ηχούν δυνατότερα από ποτέ για Υγιείς και Ασφαλείς Χώρους Εργασίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Μοιράσου το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Περισσότερα Νέα

Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας”. Εκβιασμοί και διώξεις στελεχών ΔΑΚΕ

                                                                       Αθήνα, 2 Ιουλίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας” Εκβιασμοί

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και την αποτελεσματική αξιοποίηση του «πακέτου των 32 δις»

Αθήνα, 30 Ιουνίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη του «Μένουμε Ασφαλείς» είναι το «Μένουμε Εργαζόμενοι»  Θετικός ο αντίκτυπος των μέτρων στη διαφύλαξη της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής. Αναγκαιότητα η επιμήκυνση της στήριξης της απασχόλησης έως την ανάταξη της οικονομίας.

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη