Ανακοινώσεις

Θετικό βήμα η απόφαση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ για επαναλειτουργία της ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Υμηττού. Αναγκαία η διεύρυνση και ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού της Μαθητείας

Αθήνα, 11 Μαΐου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θετικό βήμα η απόφαση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ για επαναλειτουργία της ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Υμηττού

Αναγκαία η διεύρυνση και ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού της Μαθητείας

Ο θεσμός της Μαθητείας, δυικό σύστημα – εναλλασσόμενη μάθηση μεταξύ της εκπαιδευτικής δομής (θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση) και του χώρου εργασίας (πρακτική άσκηση), που λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1952, δύναται και επιβάλλεται να αποτελέσει σημαντικότατο βραχίονα για τη στήριξη του μετασχηματισμού του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου.

Η απόφαση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ για επαναλειτουργία της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας Υμηττού, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με την ειδικότητα «Τεχνίτες Εργαλειομηχανών» κινείται σε απόλυτα θετική κατεύθυνση.

Η διασύνδεση των αναγκών της αγοράς εργασίας σε τεχνικές ειδικότητες με τα εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών, η σύζευξη και διαμόρφωση ενός βιώσιμου ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων συνιστούν κορυφαίες προκλήσεις, χωρίς βέβαια να εξασθενεί η γνωσιακή διάσταση της εκπαιδευτικής διεργασίας.

Ο εκσυγχρονισμός του Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτιση σε μια παραγωγική διαδικασία που μεταβάλλεται ραγδαία και διαρκώς (η Βιομηχανική Επανάσταση 4.0 είναι γεγονός) καθίσταται σε πρώτιστη στρατηγική προτεραιότητα. Κοινός παρονομαστής η καταπολέμηση της ανεργίας με προστιθέμενη αναπτυξιακή αξία και στελέχωση κλάδων με εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Σε καμία περίπτωση, όμως, η Μαθητεία –όπως και κάθε άλλη ενεργητική πολιτική απασχόλησης– δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με όρους υποκατάστασης υφιστάμενων θέσεων εργασίας ή να συνδέεται με καταχρηστικές πρακτικές συρρίκνωσης μισθολογικού κόστους μέσα από τη δημιουργία εργατικού δυναμικού χαμηλότερων αμοιβών και περιορισμένων δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, απαιτείται να διέπεται από σοβαρές προδιαγραφές διασφάλισης ποιότητας (Εποπτεία, συγκεκριμένο ωρολόγιο πρόγραμμα/γνώσεις, δεξιότητες κ.α.) ώστε το λεγόμενο “on the job training” να υπηρετήσει το κρίσιμο και πολλαπλό ρόλο του.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Μοιράσου το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Περισσότερα Νέα

Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας”. Εκβιασμοί και διώξεις στελεχών ΔΑΚΕ

                                                                       Αθήνα, 2 Ιουλίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι πρακτικές “παρακράτους” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζονται ακάθεκτες όπου ελέγχουν τους “αρμούς της εξουσίας” Εκβιασμοί

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και την αποτελεσματική αξιοποίηση του «πακέτου των 32 δις»

Αθήνα, 30 Ιουνίου  2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της – Κρίσιμη συνιστώσα για το

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη του «Μένουμε Ασφαλείς» είναι το «Μένουμε Εργαζόμενοι»  Θετικός ο αντίκτυπος των μέτρων στη διαφύλαξη της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής. Αναγκαιότητα η επιμήκυνση της στήριξης της απασχόλησης έως την ανάταξη της οικονομίας.

Άρθρο στην εφημερίδα “Το ΠΑΡΟΝ” του Νικολάου Κιουτσούκη Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ & Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Η άλλη όψη